torsdag 2 februari 2012

Digitala hjälpmedel eller penna och papper?

I DN:s Stockholmsbilaga läser jag om Sollentuna kommun har beslutat att låta barnen endast jobba med läsplattor i förskoleklassen och ettan. I årskurs två får de skriva bokstäver med papper och penna.
I en av kommunens skolor används inte heller några skolböcker, alla läromedel finns i surfplattan.
Björklund gick till attack och blev oerhört provocerad. - Man måste lära sig skriva för hand i skolan, säger skolministern.
Läser några twitterinlägg i dagens tidning:
"Björklund vet tydligen någonting som vi forskare inte vet. Snälla Jan berätta vad du baserar dina slutsatser på!
"Sollentuna bestämmer att lärarna skall använda läsplatta, Björklund säger att de inte får det. När skall lärarna själva få bestämma?"

Hm... Det handlar väl inte om det ena eller det andra. Det viktiga är att vi möter våra elever på den nivå där de befinner sig. Att påstå, som dom i Sollentuna gör, att eleverna inte kan forma bokstäver med penna innan den har börjat årskurs två, är helt fel. Alla lär sig olika takt och alla har mer eller mindre intresse av att lära sig forma bokstäver på papper med penna. Är nog lite dåligt påläst om barns utveckling och inlärning att sätta stopp för lusten till att fylla ett papper på olika sätt.
Naturligtvis skall vi hänga med i den digitala utvecklingen. Men det kostar och det är upp till våra politiker att göra prioriteringarna så att vi kan hänga med i utvecklingen.
Som det är nu är det upp till varje lärare att skaffa sig utrustning för egna pengar och hålla sig ajour med tekniken av eget intresse. Jag har intresse men inte råd att skaffa mig alla dyra prylar för att kunna utvecklas i mitt arbete med eleverna.

Vad har detta med verksamheten på fritids att göra?
Jo, fritids skall vara ett komplement till skolan bland annat genom det informella lärandet som vi har möjlighet att ge eleverna på deras fritid. Vi lär eleverna bland annat att skriva, läsa, måla, röra sig, baka, sy och mycket mera som de frågar efter eller när tillfälle ges.
Datorer, läsplattor och annan digital utrustning borde vara en självklarhet på alla fritidshem liksom utbildning av oss personal så att vi hänger med i allt det nya.

Är glad för min hemkunskapbok från 1968.
Använder den ännu!

1 kommentar:

  1. Jag behöver en kurs i hur man får in kommentarerna. Min förra har försvunnit. Försöker igen.

    SvaraRadera