lördag 27 april 2013

Insektsarbete med förskoleklassen

Citronfjärilar och myror är några av de insekter som har vaknat till liv och på skolfritidstid med förskoleklassen har vi gjort några arbeten med dessa.

Citronfjäril
Som tur är var citronfjärilen den första fjärilen vi såg. "En ljus fjäril blir en ljus sommar." Låter mycket bra!
Jag berättade en saga om Ludde Larv som fick hjälp av sina kompisar att komma till brakvedsbusken där den kunde äta på bladen och omvandla sig till en puppa. När sedan kompisarna kom tillbaka till busken för att hälsa på Ludde fanns han inte där. Men då dök Sigge Spindel upp och kunde berätta att Ludde hade förvandlats till den gula fina fjärilen som flög omkring.
Därefter fick eleverna färglägga varsin bild med en larv och en fjäril. Naturligvis fanns det insektsböcker att titta i så att larven och fjärilen fick rätt färger och mönster.
Nästa dag målade eleverna brakvedsbuskar med pastellkritor och svampade bakgrunder med vattenfärg. Vi pratade om att bakgrunden inte alltid behöver vara blå utan den kan också vara grön som busken eller solnedgångens olika färger.
Medan målningarna torkade klippte eleverna ut sin larv och fjäril och klistrade fast på bakgrunden. Nu pryder målningarna en av våra väggar tillsammans med lite lättläst fakta om fjärilen.




Myror
Myrorna är både fascinerande med sitt myller men även skrämmande med sitt bitande och kliande.
Vid måndagens skolfritids i skogen tittade eleverna på myrstackar tillsammans med Helen och Lotta. De lade  blåsippor bland myrorna och fick se hur myrorna kunde ändra sippornas färger med hjälp av sin myrsyra.
I onsdags följde vi upp myrpromenaden med att titta på en kort film om myror (Om djur - Myror), en liten längre film om småkrypens rovdjur och så lyssnade vi på "Balladen om den kaxiga myran" som fastnade i ett tuggummi.
Till torsdagens bildtimme hade Helen en idé om att låta eleverna göra varsin myrstack med riktiga barr. Först blev det bakgrund med vattenfärg och svamp, in med målningarna i torkskåpet, lim och barr och så myror med hjälp av valfritt finger. Hur många delar har kroppen? Hur många ben har myrorna? Vilka färger?
Så här blev resultatet:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar