fredag 21 december 2012

Fotvila


Nu är det dags att vila fötterna till nästa år.
Undrar hur många steg jag tar under en dag på fritids? Det är mycket gående som fritidsfröken, skolgården runt några varv, till och från skogen, upp och ner i skoltrapporna, hålla koll på läget och slänga sopor.
Lite extra gymmövningar blir det också varje dag. Hjälpa till med kläder och skor, lyfta på leklådor, klättra på pallen för att nå till de översta hyllorna i skåpen, böja mig ner för att plocka upp leksaker från sandlådorna och skolgården samt plocka fram och plocka in.
Om och om igen.
Man kan säga att jag med råge får massor av fysisk träning i jobbet som fritidsfröken.

(Tur det eftersom diskbråck i ländryggen och utbredd artros i högerfoten har gjort att jag inte längre kan träna "på riktigt" som jag har varit van vid.)

GOD JUL
OCH
GOTT NYTT ÅR!


lördag 15 december 2012

NO och teknik på fritids

Det är mycket som vi gör på fritids som tränar förmågorna inom no-ämnena och teknik. Här ser du ett exempel:

Välkomnande ljuslyktor utanför fritids ingång.
Helen har tillsammans med några av eleverna fyllt tomma mjölkförpackningar med vatten och karamellfärg. Sedan ställdes förpackningarna ut för att frysa.
Simsalabim! Så hade vi fina ljuslyktor att ställa utanför vår ingång när mörkret började lägga sig.

torsdag 13 december 2012

Lucia i skolan

En av de bästa upplevelserna man får vara med om som fritids- och skolpersonal är när det är dags för Luicatåg.
Så otroligt vackert eleverna på vår skola sjunger!
Rysningar i kroppen och tårar i ögonen. Det är så det skall kännas med ett riktigt Luciatåg.

söndag 9 december 2012

Fritidshemmens historia

Idag hittade jag i bibliotekets utförsäljningslåda Malin Rohlins avhandling om fritidshemmens historia. Tänkte köpa den men eftersom det krävdes fem kronor kontant så var det bara att lägga tillbaka den. (De kunde inte ta emot kortbetalning idag.)
Tråkigt. Hade varit intressant att få läsa och lära mig mera om fritidshem.

Funderar på om jag skall se över hur vi skall kunna arbeta med samlad skoldag under vårterminen utifrån det föreslagna schemat eller om jag skall respektera mina arbetstider och fortsätta lösa DN:s lördagskryss.

tisdag 4 december 2012

Kalla snölekar

 
 
Det räcker med lite snö på vår lilla kulle för att det skall bli full rulle med pulkorna.
Som tur var har temperaturen varit på rätt sida om nollan och medfört att vi har sluppit att lösa konflikter om snöbollskastning.
Finns ju så mycket annat kul att göra med snön ...
Springa så snön ryker om benen, åka rumpkana, springa i snöhjul, göra snöänglar och gräva.


söndag 2 december 2012

Snöbollsfasa

I morgon är en ny dag på fritids. Fasar, oroar mig, för noll eller plusgrader som kan innebära snöbollskastning.
I mina arbeten med barn och ungdomar har alltid den förtäckta mobbningen som snöbollskastningen innebär varit en lång diskussion.
Hatar det!

måndag 26 november 2012

Stolar upp och stolar ner


stolar.i.skottkärra
Ibland känns det som om en mycket stor del av min arbetstid går åt till att ta ner stolar och sätta upp stolar. 52 stolar varje dag!
Inte konstigt att nacken, ryggen och armarna värker varje dag när jag kommer hem.

Hinner jag byta jobb innan pensionen blir det till något där jag slipper lyfta ner och upp.

torsdag 22 november 2012

Bedömningsfritt

Lärare och elev á la Ankan City i skogen vid Ulla Hau.
Jag är lärare, har fått min lärarlegitimation och har behörighet som mer än väl täcker en heltidstjänst. Det kan vara bra att ha ifall jag får för mig att arbeta som lärare igen. Vilket inte är så troligt.
I mitt arbete på fritids med samlad skoldag kan jag "smyga in" delar av skolarbete utan att behöva tänka på "The Big 5", formativ kontra summativ bedömning samt allt annat som har med betygssättning att göra.
Exempel:
När tvåorna indelade i fasta grupper arbetar med alfabetet och atlasen då är det inte svenska och geografi som är den huvudsakliga uppgiften utan den sociala samvaron och samarbetet som tränas i första hand.
Allt enligt läroplanen för fritidshemmen.

Känns bra att vara bedömingsbefriad!

måndag 19 november 2012

Hjälpande händer


När de yngsta eleverna skall lära sig att tälja sin egen grillpinne då är det bra med frökens hjälpande händer.

onsdag 14 november 2012

Fritidspedagogernas rikskonferens - Vi och dom?

Vi var där, jag och Caroline från Fole, trots att vi har fel utbildning för att vara anställda som fritidspedagoger. Vi vågade! Skämt åsido...
Vi är mycket nöjda med att få deltaga och vi fick nog båda två en del nya kunskaper för att kunna förbättra vårt kvalitésarbete på våra fritidshem. Själv vill jag lära mig så mycket som möjligt om hur man skall tänka och arbeta på fritids.

Malin Rohlin inledde med en intressant föreläsning om fritidshemmens historia. Hon berättade att de första fritidshemmen startades för mer än 100 år sedan och hette då "Arbetsstuga". Avsikten var att barnen som inte hade någon tillsyn och sprang omkring på gatorna och snattade och ställde till bråk istället för detta skulle sysselsättas efter skoltid med att arbeta.
1943 föreslogs att "Eftermiddagshemmen" (som fritids hette då) skulle föras över till skolan för att bland annat bedriva läxläsning. Men året efter sansade sig politikerna och tog bort fritids från skolan samt bestämde att verksamheten skulle inriktas på social utveckling.
Så dagens förslag om läxläsning på fritids är ett helt oreflekterat 1940-tals förslag som inte alls, enligt Lgr 11, hör hemma på nutidens fritidshem.

Lars Andersson berättade om offensiva fritidshem. Vi har tidigare haft förmånen att få lyssna på honom tidigare men det var bara intressant att få lite repetition av det vi hade hört tidigare.

Mauno Korpela från Motala kommun redogjorde för kommunens satsning på fritidshemmens kvalitétsarbete. En av de viktigaste delarna i satsningen var att personal skulle få bättre självförtroende och våga visa sin verksamhet utåt samt att vara stolta över sin arbetsinsats.

Efter lunchen valde vi att lyssna på hur fritidshemmet Hjorten från Falkenberg arbetar med nå ut till föräldrar, barn och pedagoger med vad som händer inom fritidshemmets väggar. De arbetar med blogg, mail och facebook och visar bland annat vilka förmågor som barnen/barnet har tränat under dagens lek. Förslag från en i publiken var att stärka sitt arbete ytterligare genom att visa fritidspedagogens roll i lärandet.
Jag tyckte att redovisningen var intressant och jag tror att vi på vårat fritidshem skulle kunna öka vårt kvalitétsarbete och vår kommunikation ytterligare med hjälp av Hjortens "tänk".

UR var på plats och berättade som sin verksamhet. Vi har tidigare tittat på UR-programmet "Friare kan ingen vara" men det finns mera att använda sig av i utvecklingsarbetet.

Till sist var det dags för interaktiv teater om en vardaglig situation på fritids som lockade till många igenkännande skratt.

"Vi och dom" hördes flera gånger under dagen och det förvånade mig att det fortfarande lever kvar.
Kanske är jag naiv och ser inte verkligheten men eftersom jag står med en fot i varje "läger" så har jag inga problem med "vi och dom".

onsdag 7 november 2012

Bild á la fritids

En av mina roligare arbetsuppgifter är att måla med barnen, eller rättare sagt bjuda på tillfällen till ämnet bild.
Bild på fritidsvis kan vara som i skolan att jag ger barnen en uppgift eller visar hur man teckna eller måla men också att jag gör som idag, plockar fram allt vad som behövs och låter barnen måla fritt.

Blommålningar från i våras.
På fredag är det dags för fritidspedagogernas rikskonferens i Stockholm. Jag och Caroline från Fole skall åka dit. Skall bli intressant men samtidigt lite nervöst eftersom ingen av oss har den rätta utbildningen.

onsdag 31 oktober 2012

Vi kom igenom!

- Marie-Louise! Marie-Louise! Vi kom igenom! Vi kom igenom!
En av pojkarna i ettan kom instörtandes till sin plats i korridoren och var mycket upphetsad.
- Äntligen kom vi igenom! skrek han en gång till.
- Vad då? frågade jag och började fundera på om han menade något med stormen och sina farföräldrar i New York.
- Vi kom igenom med vår tunnel i sandlådan, svarade han och så hakade kompisen på för att berätta om deras stora projekt i sandlådan.

måndag 29 oktober 2012

Skogen hela eftermiddagen

Tillbaka från en veckas semester.
Dagens väder var kallt och blåsigt men solen tittade fram då och då och vi kunde som vanligt på måndagar bege oss till vår kojskog.
Frida lekte kurragömma med förskoleklassen och jag Sardinburken med övriga. När vi var klara anslöt övriga och vi åt mellis och sedan var det kojbyggen och fri lek.
Sardinburken är en riktigt bra lek där barnen får träna på att smyga och röra sig i terrängen. Uppmärksamhet, fokusering, motorik och rumsuppfattning!

Några flickor har pyntat utanför sin koja med
en upphittad flaska som de har fyllt med bär
och löv. Vackert!


onsdag 17 oktober 2012

Semestertjänst

Börjar bli trött. Blir ofta så den här tiden på året.
Därför är det bra att jag valde att byta ferietjänsten till semestertjänst så att jag nu kan vara ledig en vecka och samla nya krafter inför de alltmer gråa och kortare dagarna.

Idag gjorde jag en krona av lönnlöv.
Lönnlövens färger piggar upp en trött fröken!


måndag 8 oktober 2012

Kul i skolan!

Kapten Amanda hjälper Clara med att dansa!
Skolans elever är indelade i familjegrupper och träffas en gång i veckan för att samarbeta kring olika uppdrag. En av mina arbetsuppgifter på fritids är att vara hjälpreda i familjegruppsarbetet.
Temat för läsårets grupper är Pirater och förra veckan var det Guldrusch i skogen. Jag ritade en karta, snitslade gränser och fotograferade.
Bilden visar hur kul det kan vara att få göra sitt straff som grupperna fick efter tre tillfångatagande!

måndag 1 oktober 2012

Höstens träd och färger

Naturen runt knuten är en viktig inriktning för verksamheten på vårat fritids.
Höstens färger lockar till många arbeten kring träden omkring oss.
Bara att gå runt knuten för att få inspiration!
 

Imorgon skall vi doppa höstfärgade lönnlöv i stearin och jag skall vara hjälpreda till Helen som har gjort en vacker lövmobil av löven hon har provdoppat. Skall bli spännande att få pröva något nytt!

Träd kan man ha nytta av på olika sätt och senare i den här månaden skall vi göra eget papper "pimpade" med de blommor vi plockade i våras och hängde på tork.

tisdag 25 september 2012

Kompletering till skolans läroplan

För 30 år sedan arbetade jag som föreståndare på Tjelvargården i Visby. Tjelvargården är en fritidsgård och då, för 30 år sedan, hade vi förutom kvällsöppet även eftermiddagsaktiviteter för eleverna på Tjelvarskolan.
Jag hade oftast hand om fotogruppen. Vi gick ut och fotograferade, gick in i mörkrummet där vi framkallade filmen och gjorde våra egna svartvita foton. Så kul!
Det skulle vara roligt att kunna arbeta mera med fotografering och bilder på fritids. Till det behövs några enkla systemkameror och några fler datorer. Och då behövs det pengar. Och pengar är inte något vi har gott om.
Så på fritids blir det troligen ingen fotogrupp. Tråkigt eftersom det skulle vara en bra kompletering till skolans läroplan.

 
En av eleverna fick låna min kamera vid vår utflykt förra veckan. Hon fick pröva på att testa de olika automatiska inställningarna. Här provar hon sportfotoinställningen och kompisen springer.
När vi var tillbaka på fritids valde hon ut några bilder som hon publicerade på sin blogg.


onsdag 19 september 2012

Kojskogens utsikt

- Kom fröken, kom! sa den lilla 6-åringen som inte har varit i Sverige så länge.
Hon och två av de andra flickorna i förskoleklassen ville visa mig stigen som leder ur kojskogen till en åker.
- Titta! Titta! sa flickan och svepte med handen. Hon var helt överväldigad av allt vi såg, åkrarna, skogsdungarna och affären långt där borta.
- Vi tittar på utsikten, berättade jag och så snappade hon upp det nya ordet snabbt.

Kojskogen är en ny plats för fritids förskolebarn och jag tror att det kändes lite läskigt att gå in en okänd skog. Tror att det kändes skönt för de tre små flickorna att upptäcka att det finns en utväg från skogen nära kojorna.

(Träning av rumsuppfattning kan man också kalla det.)

måndag 17 september 2012

Kräftpotatis

-Vi fick biffar och kräftpotatis, svarade en av förskoleklassens pojkar på min fråga om dagens skolmat.
- Kräftpotatis? Var det inte klyftpotatis? undrade jag.
- Nej, dom sa att det var kräftpotatis, upprepade han.
- Vilka dom? frågade jag.
- Hon som ger oss maten. Hon sa att det var kräftpotatis.
Där förstod jag att det var dags att ge upp med mina undringar.
Det händer alltid något roligt på fritids!

fredag 14 september 2012

Tur att Tjelvar finns

När Schoolsoft inte fungerar är det tur att Tjelvar finns så att vi kan meddelas att Schoolsoft inte fungerar.
Haha!

måndag 10 september 2012

Naturrutan i september

Gabriel hittade en posthornssnäcka i naturrutan.
Förra läsåret följde förskoleklassen ett område i änget - en naturruta. Vi började den första november och återvände dit i januari, april och juni. Det fattades en titt i rutan från den här tiden av året så förra veckan gick vi, nyblivna ettorna och jag, dit för att kolla vad som var lika och vad som hade förändrats.
Det mest spännande var en nöt- och ollonhög vid en stubbe med hålor ner i jorden. Kanske är det skogsmusen Stens mathög? undrade eleverna.

måndag 3 september 2012

Måndag - utedag

Förra läsåret hade vi utedag på torsdagar och i år är det på måndagar. Förra året slutade alla elever tidigt och vi kunde samla iväg alla fritidsbarn och traska iväg till kojskogen eller andra ställen i skolans närhet.
I år går dagens enda busstur från skolan kl 13.50 och det innebär att vi straxt innan kl 13 går iväg med alla elever i åk F-3 och har cirka 40 minuter på oss att göra en meningsfull "samlad skoldag - fritids" aktivitet. Därefter måste vi se till att de barn som skall hem kommer tillbaka till skolgården och sedan kan vi ägna resten av dagen med fritidsverksamhet.
I nuläget tycker jag inte att det här är någon bra lösning på ett ekonomiskt problem som har lett till färre bussturer och längre dagar i skolan för eleverna.
I alla fall så...
Först Brevbäraren med år 2 och 3. Samarbete, motorik och kondition.
Sedan 36:an med fritidsgänget. Barnen delades in i grupper, slog en tärning, räknade ut vilken siffra de skulle springa till, genomföra uppdrag tills de kom till det 36:e och sista uppdraget.
En kul och ny lek för mig!

onsdag 29 augusti 2012

Varm dag på fritids

Till torkning och doftkluddar.

Svettig dag!
Det är inte så lätt att klä sig när temperaturen stiger ungefär 10 grader från morgon till middag. En rask blomplockningspromenad med treorna gjorde mig svettig och som tur var har jag, precis som de yngsta eleverna, ombyte med mig till fritids.
Har sagt det förut - Jobbet på fritids kräver massor av olika kläder, skor och stövlar.
Tur att lönen är så hög. Hahahaha!

De doftande växterna hänger på tork och doftkuddar skall sys.

måndag 20 augusti 2012

Samlad skoldag - Fritidshemspedagogiken?

Just nu känns det som om fritids del i den samlade skoldagen kommer att suga musten ur oss fritidspersonal och att det blir svårt att fortsätta med våra tidigare eftermiddagsaktiviteter.
Vart tar fritidshemspedagogiken vägen?

tisdag 14 augusti 2012

Naturens godis

Salmbär och körsbär i olika färger.
Vi tog en förmiddagspromenad till skogen jämte vår kojskog. Där finns det just nu körsbär i olika färger och smaker. Vi fröknar fick hjälpa till med att böja ner grenar och de spensligaste trädstammarna så att barnen nådde bären.
På vägen hem hittade vi några blåbär och salmbär.
Gott, gott!

fredag 10 augusti 2012

Arbetskläder tack!

Funderar på varför det bara är vissa yrkesgrupper som får arbetskläder av sina arbetsgivare.
För ett tag sedan blev det ett himla rabalder om en kommunal förskola som ordnade sponsrade ytterkläder av en privat firma. Det är inte billigt att behöva skaffa sig ytterkläder för både arbete och privat.  Något "pucko" ringde in till Radio Gotland och tyckte att det var fel eftersom "dom har ju valt att jobba med barn".
De flesta väljer vad de vill jobba med och många får kläder anpassade till arbetsuppgifterna. Men inte vi. När man sedan inte ens kan få ett engångsförkläde för att skydda sina kläder i samband med lunchdisken känner jag att jag är mycket trött på att behöva nöta på min skrala kassa för att behöva köpa kläder, skor och stövlar som passar till alla våra olika arbetsuppgifter.

Förr i tiden fick fröken åtminstone ett förkläde!
Den nytvättade tröjan var nergeggad med lingonsylt och brunsås och det är bara att tvätta den igen. Förresten spelar det ingen roll eftersom den är så gott som söndertvättad men resten av min tid inom barnomsorgen och i skolan blir det mina trasiga mjukisbyxor och mina gamla t-shirts som får duga.

onsdag 8 augusti 2012

Samlad skoldag - Kamratbanor, samarbete och äventyr!

Samlad skoldag igen...
Tidigare i år bestämde vi att jag skall planera in Äventyrspedagogiken under samlad skoldag. Äventyren bygger på samarbete och vi skall sakta skola in eleverna att arbeta med olika samarbetsövningar och kamratbanor.
Väntar nu på de två böckerna med kamratbanor. Hade tyvärr inte möjlighet att köpa dom vid sista kurstillfället i april så nu lär jag få vänta till hösten på böckerna. Men det som behövs till kamratbanorna är beställt och vi har valt att köpa in "kit2".

Det skall bli roligt att få sätta igång det här jobbet med eleverna.

Det är också roligt att få fortsätta arbeta med förskoleklassen en timme fyra dagar i veckan.
Öpedagogen Marie från Eskelhem bjuder på ett helt paket med matte för de yngsta.
Det skall jag läsa igenom och skriva ut imorgon. Läs hennes blogg!
http://opedagogen.se/mattevaskan-i-forskolan/

måndag 6 augusti 2012

På gång igen - Hur blir det med den samlade skoldagen?

Nu är jag och mina arbetskamrater tillbaka till fritids.
Många av våra barn har fortfarande ledigt och vi passar på att använda en del av arbetstiden till praktiska bestyr. Vi har många funderingar om den samlade skoldagen, till exempel:
- om hur vi skall tackla det här nya med fler gratisbarn fram till klockan 14 och färre betalande barn senare på dagen.
- om vad vi skall göra med barnen fram till klockan 14. Skall vi kompletera skolarbetet utifrån fritidshempedagogiken eller skall det arbetas på något annat sätt?
Dagen innan skolstart har vi en gemensam planeringsdag för fritids och skolan. Det är bra men känns som för lite tid och för nära skolstarten.
Det vi är helt eniga om är att de första veckorna av höstterminen kräver strukur, tydlighet och ytterligare massor av struktur.

tisdag 3 juli 2012

Semester

Nu tar den här Fritidsfröken semester.
Tar med mig i minnet den härliga dagen vi hade igår vid Sigsarve strand.
Klättring bland klippkanternas stenar, letande efter grottor, dopp i havet, letande efter strandfynd, smultronplockning (igen) och försök att gräva det lilla källhålet större.


Försöker nu att lägga fritidstankarna åt sidan och bara vila.

PS Bilden är från gotland.net

torsdag 28 juni 2012

Fritids på landet

När ens fritids ligger på landet kan man ha det så bra att det är bara att gå över vägen för att hälsa på djuren i sommarhagen.

En av hästarna.

Gutefår med sina horn.

Katten undrar vad alla barnen gör.
Och rätt nära till badplatsen vid Tingstäde träsk blev naturligtvis en utflykt med mycket plask och lek.

Extra glad blev jag idag när barnen och personalen från min förra arbetsplats också kom till badet.
Saknar dom!

tisdag 26 juni 2012

Vandring i sommarskogen


På väg ut i sommarskogen nedför klintkanten till havet och tillbaka genom skogen och uppför en annan klint.
Smultron, smultron, smultron ...

torsdag 21 juni 2012

Smultronåkern


Smultron igår och smultron idag. Dom är inte så stora men mogna.
Alla barnen fyllde sina kåsor och åt.
Finns väl nästan inget bättre sätt att hälsa midsommaren välkommen!

måndag 18 juni 2012

Somarfritids på g

Idag har det varit planering hela dagen och imorgon startar vårt "sommarfritids". Hoppas vi kan genomföra många härliga sommarutflykter!
Själv har jag bara drygt två veckor kvar att arbeta innan jag går på sommarsemester för första gången. Tidigare har jag haft uppehållstjänst och ferietjänst så det blir något nytt för mig med "vanlig" semester.

Sommar!

torsdag 14 juni 2012

Krumelurfest

Idag var det dags för förskoleklassen att hitta Olfars borttappade nycklar.
Vi startade vid infarten till änget för att göra en krumelurtest. Testen var en orienteringsbana med kontroller vid olika krumelurer - stig, hus, dike, sten och stängsel. Det gick bra och alla barnen fick sitt bevis på att de hade klarat krumelurtesten.
Där banan tog slut klättrade (eller rättare sagt så lyfte Thomas) barnen över stängslet in i Bombmurkland. Olfar hade ju tappat sina nycklar där när han gick vilse på väg hem från sin vän Robert. Spanarn hade markerat en väg genom ängesskogen fram till nycklarna av guld.
Barnen hittade nästan alla nycklar och som tur var passade en av nycklarna till Olfars festkistas lås.
I kistan fanns en filt, sittunderlag, varsinn Mer, kex, kort med olika insekter på och varsitt Olfar- och Spanarens pysselhäfte.
Och visst ja... Vi var klädda i byxor med långa ben, långärmade tröjor, strumpor, gympaskor och keps eller luva för att hålla alla ängets alla väsen, insekter och köttätande växter på avstånd.

Kameran blev kvar i väskan.
Här är en mer nordlig stig.
Men stigkrumeluren ser lika ut
både här och där.

tisdag 12 juni 2012

Naturen runt knuten

På vårat fritids kan vi verkligen skryta med att ha naturen runt knuten. Vi kan bara gå utanför dörren (nästan) så hittar vi skog, gotlandsänge, åkrar och gläntor med stor artrikedom. Vägen till stranden och havet är inte heller så lång vilket gör att vi har många härliga naturtyper att bedriva vår fritidsverksamhet i.
Naturligtvis har våra aktiviteter anknytning till naturen omkring oss och årstidernas växlingar.
Det har vi skrivit idag i vår kvalitetsredovisning. Och det är alldeles sant!

En stubbe med en hattliknande ticka kan
vara nog så intressant att studera.
Även om våra stubbar inte är så fina
som den här stubben som står på
Björkberget i Siljansnäs, Dalarna, så
duger dom också bra.

måndag 4 juni 2012

Sen kväll på jobbet

Det blev en sen kväll på jobbet. Det är väl inte meningen att det skall bli så nu när jag arbetar på semestertjänst, men ibland så måste man...
Eftersom jag är lärare som är anställd på fritids har jag även lektioner i skolan. Det är roligt och på en lagom nivå men med mitt sätt att arbeta tar skolarbetet lite för mycket tid från min fritidsplanering och så måste jag jobba hemma eller så blir det sent på jobbet som ikväll.
Eftersom jag tillhör de utbrändas skara vet jag att jag måste passa mig men det är så lätt hänt att göra lite för mycket. Jag hoppas att det blir bättre till hösten när samlad skoldag införs och jag skall få arbeta med fritidspedagogiken fullt ut.

tisdag 29 maj 2012

Inlägg i skoldebatten norr ifrån

Anneli visade det här idag som är en insändare i Östersundposten:

Lärare sökes akut
Det börjar bli luckor i läraleden. Därför söker vi dig, positiva ja-sägare, som biter ihop och förstår att gilla läget. Du är stresstålig och kan ha många bollar i luften, medan din kommunikativa förmåga gränsar till det övernaturliga. Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering gärna i mellanöstern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att föredra. Djupa och breda kunskaper inom psykiatrin och/eller i allmänsjukvården ger förtur. Vaktmästaregenskaper är ett måste. Du är väl förtrogen med kommunal möteskultur där du förväntas prata utan att säga något.
Dina förmågor att uttrycka dig i det svenska språket är goda och dina skriftliga formuleringar håller skolinspektionen och advokater på behörigt avstånd. Vidare är du en person som är van att hålla ett högt tempo. Du anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på väl utfört arbete.

Arbetstiderna är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner.

Lärayrket är en livsuppgift som genererar värden, som inte går att värdesättas. Därför bör du betrakta det blygsamma bidraget till lön som ren bonus. Andra förmåner är fri tillgång på tevatten, treo och blyertspennor.

Adekvat utbildning krävs, juristlinjen eller byråkratprogrammet, alternativt en lång erfarenhet på ett statligt verk. Viss undervisning kan förekomma därför är pedagogisk erfarenhet meriterande. Vi sätter stort värde på perosnlighet. Lojalitet, tystnad och tjänstvillighet är ledorden. Eftersom gratisarbete är en del av lärarkulturen bör du ha en bakgrund inom ideella verksamheter.

I Sverige  ger vi kvinnor lägre lön. Därför ser vi helst kvinnliga sökande. Gärna unga med utflugna barn.

Märk din ansökan: "Ekonomisk belastning".

Varför det saknas lärare? Ingen  aning, vi är lika förvånad som du.

SKL.
Skrivbordspedagogen
Östersundsposten lördag 26 maj 2012

Ja, vad säger man............

torsdag 24 maj 2012

Varva laget - träna samarbete

Det är varma dagar nu och svetten rinner.
Torsdag är vår utedag och eftersom vi var "kort om personal" gick vi med hela gänget till fotbollsplan där vi lekte "Varva laget" och en ärtpåselek varvat med vattendrickande.
Annars brukar vi oftast vara i vår kojskog.
"Varva laget" är en samarbetslek som jag har lärt mig av Anita och Tommy Reijdemo när jag gick lärarutbildning. Leken är en av de bästa lekar jag känner till som tränar samarbete och där man även kan tävla om man vill.
Trots att leken var ny för alla barnen så klarade de av att sammarbeta bra.

lördag 19 maj 2012

Kalas med kvalite


Igår fyllde fritids- och slöjdfröken Anneli 47 år och hon bjöd oss alla på mumsig drömtårta. Grattis och tackar!

Chefen hade bestämt att vi skulle göra vår kvalitetsredovisning just den här dagen eftersom vi troligen inte skulle ha så många barn på fritids den här dagen eftersom det var en "klämdag".
Och det är väl bra tänkt men själv tycker jag det är svårt att kunna koncentrera sig på två arbetsuppgifter samtidigt.
Inte blev det lättare av att chefen för förskolan låtit all personal utom en få ledigt den här eftermiddagen och vi blev tvugna att avbryta redovisningsarbetet för att förbereda mellis till en, med mindre barn, utökad skara.

Vi blev inte färdiga och jag förstår inte när den tiden skall finnas till att göra klart.

tisdag 15 maj 2012

En tisdag

- Plocka fem olika blommor var.
Och treorna plockade för att sedan rita av och namge sina
blommor.

Förskoleklassen byggde landskap och ritade kartor.
- Ta kort på mig! sa Johan.
Och sedan var det "bussvakt, mellis, skattjakt och städning för mig.

torsdag 10 maj 2012

Orientering bland vitsipporna i änget


Änget på andra sidan vägen vid fritids och skolan har inga stigar men istället finns det stängsel att följa till bland annat stenar och odlingsrösen.
Eleverna i tvåan och trean fick prova på att orientera i vitsippshavet samt att stämpla vid kontrollerna med sportidentbricka.

Det där med stigar och stängsel... Att ha en ledstång att hålla sig till är bra på många sätt och vis.

måndag 7 maj 2012

Mekanik med 3:orna

En gång i veckan undervisar jag treorna i NO och teknik.
Just nu är det mekanik på schemat. Eleverna har bland annat skruvat isär mekaniska leksaker och gjort skisser på hur de fungerar. Förra torsdagen var det besök på Fornsalen och Polhemsutställningen.




Eleverna lyssnade på Maria som berättade Christoffer Polhems historia och om hur han blev en av Sveriges viktigaste uppfinnare. Därefter var dags att pröva kugghjul, löpande band och andra spännande mekaniska uppfinningar. Vilken tur vi har att det finns en sån lärorik utställning så nära oss!
Imorgon är det dags för efterarbete. Vad såg vi? Vad gjorde vi? Vad lärde vi oss?




torsdag 3 maj 2012

Lars Andersson

Naturligtvis skulle jag bli förkyld just den här veckan när det både var andra delen av Äventyrspedagogikutbildningen i helgen, föresläsning av Lars Andersson idag och långmöte på fritids imorgon.
Bara att bita ihop och försöka orka följa med.

Lars Andersson (utnämd till hedersfritidspedagog i Stockholm) håller föreläsningar om fritidshempedagogik. Och det var minsann en innehållsrik, intressant och rolig föreläsning som vi bjöds på. Framför allt gavs vi redskap till hur vi skall bli offensiva fritidshem där vi har ett aktivt pedagogiskt och vetenskapligt förhållningssätt så att vi kan visa resultat med barnen.

Känner mig nöjd med att ha orkat med all utbildning den här snoriga veckan.

tisdag 1 maj 2012

Äventyrspedagogikens lekar

Äventyrspedagogiken består inte bara av sagoäventyr och andra äventyr utan även av samarbetsövningar, kamratbanor och lekar.



Bilder på delar av en lek där klassen tävlar mot sig själv.
Ju bättre man samarbetar desto bättre blir klassens sammanlagda tid. Tiden är den tid det tar för varje grupp att ta sig genom hela banan och utföra olika uppgifter som till exempel slå ner bandybollar från konerna med hjälp av pinnar.

lördag 28 april 2012

Äventyr i Stånga

Tre dagar äventyr i Stånga.
Superförkyld men kämpar på så gott jag kan.
En dag kvar sen är det dags för redigering av mitt Äventyrsprojekt.
Måste lägga till en rörlig aktör så det får bli en rabbis.

onsdag 25 april 2012

Lönekrav

Idag manade Minna på oss andra att skriva på ett löneuppror för lärare.
Högre lön!
Men ... hur är det nu? Är jag lärare eller fritidsfröken?
Hm ... är ju båda delarna men vet jag verkligen vilket yrke jag har? Har inte sett till någon legitimation ännu.
Hörru Björklund! Är jag lärare eller ...?

måndag 23 april 2012

Bombmurkland

Idag berättade jag för förksoleklassen om Olfar, Spanarn och Bombmurkland.
Klassen har nu tagit på sig uppdraget att hitta Olfars borttappade nycklar så att han kan öppna sin festkista. Men först måste de lära sig "krumelurer".
Vi är begåvade men en karta över hembygdsänget och med lätthet kunde barnen hitta både skolan och fornminnet. Imponerande! De kommer med lätthet att hitta Olfars nycklar.


Bomburkland? Klicka på Skogsäventyret i länkistan till höger.

torsdag 19 april 2012

Manglad fröken

Resterna från förra månadens barkbåtar skulle testas i bryan längst ner i änget.
Kanterna på bryan är lite för höga för sjösättning så det var bara att lägga sig raklång ner på marken och putta i båtarna.
Helt plötslig befann jag mig under en hel hög med barn som också skulle lägga i på samma ställe som jag.
Manglad fröken skulle man kunna säga!
Det gick bra ... trots att jag är gammal och ryggen är full av diskbråck. Vad gör man inte för att kunna vara ute i naturen med barnen!

Den röda mössan är jag!

måndag 16 april 2012

Naturrutan i änget

Idag kollade förskoleklassen sin naturruta i änget. Det är tredje gången vi är där och dokumenterar vad som händer. Höst, vinter och tidig vår är nu färdiga och eftersom det händer mycket i naturen just nu och framåt i tiden så blir det ytterligare ett vårbesök och ett besök i början av sommaren.
Vi såg knoppar och hängen i hasselbusken, blåsippor, vitsippor, svalört, violer och gullviveknoppar.

Violer

Gullviveknopp

Myrgodis!

tisdag 10 april 2012

Påsklov på fritids

När jag kom till fritids idag var ateljén redan förvandlad till ett piratskepp och en liten stund senare bjöds det på teater. Jack Sparrow figthades och dansade mot Elisabeth till musik frpn filmklipp på datorn.
Det var full fart på fäktningen och inrepade danssteg. Imponerande!

Bilden är lånad från fritids blogg.
Resten av dagen var det stafflimålning och annan målning i verkstan, blomplockning och förstorade målningar av blommorna, lek i gympasalen, bakning av morotskaka till melliset och även kort teater med namnet "Det stora krigets död".
Full fart!

torsdag 5 april 2012

Äntligen klar!

Nu så är projektbeskrivningen och verksamhetsplanen färdiga och inskickade.
Pust!
Körde fast i layouten.
Lade in en stor bild på Stenkyrkeäpplet och sparade dokumentet i pdf. Och vips så var äppelbilden förvandlad till massor av små äppelbilder.
Fattar ingeting och håller mig till Word

Nu är det dags att vara ledig några dagar!

söndag 1 april 2012

Äventyrskartan


Grunden till äventyrskartan. Ringarna, siffrorna, många av höjdkurvorna skall bort och det oranga spåret skall bli en stig.
Får se vad kursledarna har för synpunkter.
Det är inget litet arbete det här och den 5/4 skall det vara färdigt.
Blir ingen påskstädning i mitt hem!

onsdag 28 mars 2012

Trassel

Medan regnvädret så sakta närmade sig ön kopplade vi av med filmen Trassel.
Ibland kan det vara skönt för barnen att bara ta det lungt och få en filmupplevelse tillsammans med sina kompisar.


Trassel är en mycket rolig film som bygger på sagan om prinsessan Rapunzel. Trots att hon varit inspärrad i ett högt torn sedan den elaka häxan stal henne från sina föräldrar så visar det sig att hon är en mycket stark och modig flicka.
Humor, spänning och till sist lite kärlek i en bra blandning.

PS
Filmerna vi visar lånar vi att förvaltningens mediaavdelning.

söndag 25 mars 2012

Sagoskogen

Traskade runt i skogen som kanske blir vår Sagoskog.
Letade efter spännande eller fina platser som kan passa in i elevernas jakt på de försvunna äppelkärnorna.

En spännande sten täckt med Gotlands landskapsblomma
rindi (murgröna).
Roligt jobb men tyvärr borde jag kanske inte ha anmält mig till den här utbildningen.
Att skapa och planera triggar igång mina stressbesvär.
Får se om jag lyckats med att få uppgifterna färdiga i rätt tid.

torsdag 22 mars 2012

Sagoäventyr

Idag ...


... imorgon, i helgen och kanske nästa helg.
Den femte april skall sagan och all planering vara klart.
Roligt men ångestfyllt arbete!

PS Vi skulle prata om samlad skoldag. Naturligvis blev det en mycket flummig förmiddag. Inte så lätt att vara konkret när det enda vi vet vilken tid skolan start börja och sluta varje dag.

tisdag 20 mars 2012

Nytt förslag på kursplan för de fritidspedagogiska verksamheterna

Nu har Lärarförbundet lämnat förslag på kursplaner för fritidshemmen till Björklund.
http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/00333F9B?OpenDocument&menuid=00326A1C

Politikerna har beslutat om samlad skoldag för att spara pengar på bland annat bussningrna av elever.
Förståeligt.
Nu gäller det för oss på fritids att stå på oss för att få arbeta med den pedagogiska verksamheten som vi är anställda för att göra och inte bli reducerade till någons sort vakter eller hjälpredor.

I vårat rektorsområde börjar vi jobba med detta på torsdag förmiddag och det är bra att vara ordentligt påläst

torsdag 15 mars 2012

Forntid och nutid - informellt lärande

Fritidshemmet skall ge eleverna det informella lärandet.
Idag var det forntidslärandet bland järnåldersravrösena vid Lilla Bjärs.
Varför är det så många gravar?
Varför är det hål i rösena?
Varför är gravarna plundrade?
Eleverna frågade och vi svarade.
Dagens nutidslärande var namnen på blommor vi hittade. Blåsippor, vintersippa, svalört, krokusar, vintergäck och snödroppar.
Och vad är en rotvälta och varför är det farligt att gömma sig i hålet där granroten suttit fast?
Frågorna surrar i luften och vi svarar på det vi kan. Det vi inte kan tar vi reda på.

tisdag 13 mars 2012

Vad var det jag sa?

I min andra blogg har jag tidigare skrivit om vilket fiasko det kommer att bli med lärarlegitimationen. Tyvärr, verkar jag få rätt.
Stora kostnader och mycket arbete till ingen nytta!
Finns det ingen människa högre upp som kan planera och organisera så att det man beslutar om genomförs? Eller är det så att det politikerna beslutar om inte är genomtänkt och helt utopiskt?

måndag 12 mars 2012

Vårtecken

Dagens timme med förskolleklassen ägnade vi åt att leta vårtecken i änget.
Blåsippor, nyvakna myror och en vinglande citronfjäril fick vi syn på.
Vi vilade på några mossiga stenar och jag berättade sagan om Pomperipossa. Hon som blev förvandlad till en sten och lever upp en dag om året.
När och var vet man aldrig och trots att några av barnen försökte väcka liv i några av stenarna i skogen så vaknade ingen häxa.
Vi hade tur idag!

fredag 9 mars 2012

Skitsnack

Just nu är det mycket skitsnack på jobbet. Skitspridningen är i full gång och lukten sprider sig över nästan hela socknen. Alltså, jag menar all näring som skall ut på åkrarna.
Det luktar verkligen inte gott men barnen bryr sig inte utan vill vara ute för att sparka fotboll, spela bandy, bygga i sandlådan, gunga och köra på sparkcyklarna. Det är mest vi vuxna som bryr oss om odören.

För övrigt är skitsnack om den hemska lukten att föredra framför det man i annars avser med skitsnack. Skitsnack är en av de "umgängesformer" som gör mig mycket arg.

onsdag 7 mars 2012

Bad i Fårösund


Bild från Gotlands IdrottsCenters hemsida.
Idag var det 2:a-flickornas tur att få åka till simhallen i Fårösund och bada.
Det är visserligen dubbelt så långt dit som till simhallen i Visby men på vårat fritids tycker vi att det är en bättre bassäng som passar oss perfekt.
Inte så många besökare, bassängen är endast 18 meter lång och den saknar trampoliner. Det gör att elevernas badstund blir mera "lättvaktad".
Naturligtvis vill eleverna att vi vuxna skall hoppa i bassängen och vara med och leka men både jag och Helene som var med i dag föredrar att vara runt kanterna för säkerhetens skull.
Men, men ... när flickorna kom tillbaka till fritids kunde de skryta med inför pojkarna att de hade fått i mig i bassängen. Ägnade nämligen den sista tiden av badstunden till att hämta upp ringar från botten. Flickorna hade överskattat sin förmåga att dyka och slängt ringar lite för djupt. Så jag fick "uppoffra" mig och klä av mig mjukisbyxorna och tshirten för att leta ringar.
Gjorde inget. Baddräkten fanns under kläderna och jag gillar att dyka och simma.

Vi är tacksamma för vår fritidsbuss som har gjort det möjligt för oss att ta våra elever i små grupper till simhallen under den mörkare tiden av året. Den har gett oss gemenskap, rörelse, motion och glädje!

måndag 5 mars 2012

Barkbåtar

Helt slut!
Det tar på krafterna att sopa golvet i ateljén (textilslöjdssalen) efter barkbåtstillverkning. Trots en utlagd skyddsduk på golvet var det mycket av barken som hamnade utanför och det var bara att sopa på.
"Som man bäddar får man ligga."
Barkbåtarna skall snart testas men isen måste bort från vattensamlingarna först. Vi får nog vänta med testningen någon vecka.
I slutet av den här månaden blir det "Grand Final" vid Kutkäldu i Tingstäde.

fredag 2 mars 2012

Skogen - världens bästa lekplats


En solig sportlovsförmiddag med mycket lite snö kan man gå till skogen för att klättra i tallar och enar, springa, försöka fälla ett murket träd, kasta kottar, kasta skarsnö, gå försiktigt på skaren, leta efter blåsippsknoppar, plocka buketter med vinterståndare, hoppa på isen i grusgropen för att kolla om den håller.
Träning för både kroppen och knoppen!

onsdag 29 februari 2012

Slippa soppa - Äntligen!

Äntligen skall skolbarnen på Gotland få slippa de tunna, menlösa så kallade vegetariska sopporna.
Det finns ingen som kan äta sig mätt på det där blasket.
Det pratas om att kvalitén på de regionala skolorna och fritidshemmen skall vara så lika som möjligt. Men vad det gäller matens kvalité så är skillnaderna stora. Har du tur som elev och personal har din skola ett eget tillagningskök och du får god och mättande mat och till och med ibland "härbakat" bröd. Har du otur får ditt kök inte användas till att laga mat i och maten transporteras flera mil från något större kök. Och jag vet av egen erfarenhet att skillnaderna är mycket stora och orättvisa!
Själv har jag som lärare alltid låtit mina elever komplettera sopporna med egen matsäck. Jag har aldrig "köpt" förklaringen till soppluncher att "barnen skall lära sig att äta soppa". Hellre mätta och glada elever än hungriga och griniga!
På fritids var vi givetvis tvungna att kompelttera dagens spenatsoppa med korvgrillning. Det är alltid uppskattat! Dagens badgäng fick ingen korv utan istället fick de mumsa i sig resten av gårdagens bak - baguetter. Allt gick åt till det hungriga gänget!

måndag 27 februari 2012

Restaurang och café MT

Förvaltningen var och inspekterade oss idag. Det tog lång tid och eftersom vi satt i den gamla iskalla delen av skolan så blev rejält nedkyld. Inspektionen gick bra men jisses vad jag frös. Brr! Hur kallt får det vara på en arbetsplats?
När jag kom tillbaka till fritids blev jag uppvärmd av minipizzor serverade på restaurang MT. Pizzorna var superbilliga. Endast 20 kr per styck! Det gick inte att betala med kontanter utan endast med kort. Korten var gjorda av papper så pizzorna blev verkligen billiga.
När jag åt min pizza satte sig restaurangpersonalen ner för att lotta ut de olika arbetsuppgifterna. Det gick så där eftersom alla redan hade provat på allt. Personalen tog en rast och vi promenerade till affären för att köpa ingredienser till en kladdkaka. När vi kom tillbaka passade vi på att bjuda de äldsta barnen på förskolan att komma till vårat café.
Elvira och Wille bakade ihop kakan och den övriga personalen möblerade om restaurangen till ett café. De yngre barnen kom in till oss och blev serverade kladdkaka med glass. Mums!


Undrar vad det blir för skoj på fritids imorgon?
Det är alltid spännande att komma till mitt arbete där leken är i fokus.

torsdag 23 februari 2012

I skogen

Vi fuskade med elden idag och hällde kol och tändvätska inför eldstenarna.
Idag testade vi en klassiker: Banan med choklad i folie!
Värmde gott i magarna i den soliga men kallblöta februaridagen.

Koleld

Banan med choklad kan se ut som en fisk med inälvor.
Eller hur?
Varannan torsdag har vi kojbyggen med fri lek i kojorna. Varannan torsdag bestämmer vi pedagoger vad som skall göras. Det kan vara något som eleverna skall lära sig om frilutfsliv eller leker vi olika lekar som tränar motorik, rumsuppfattning, samarbete samt att kunna vara tyst och smyga i naturen.