tisdag 29 oktober 2013

De pedagogiska korgarna

Ett av de bästa förslagen från Lars Anderssons fritidspedagogik är de tre korgarna A, B och C.
När det sker någon händelse på fritids kan man välja sitt agerande utifrån A=Farligt för eleven, andra elever eller andra skador som kan uppkomma, B=Behöver tränas samt C=Inte värt att "ta strid för".

Lars Andersson berättar om en strategi där man sorterar in händelser i olika korgar. I korg A hamnar det som kan orsaka skada på människor eller saker. I korg B hamnar uppövandet av färdigheter. I korg C lämnas saker som inte är värda att ta ett utbrott för.
– Vissa saker är inte förhandlingsbara och då får man vara beredd på att ta ett utbrott. Barnet får inte skada sig själv, andra eller saker, där går en klar gräns, säger Lars Andersson.
Klipp från Lärarnas Nyheter.

När jag känner mig osäker på hur jag skall förhålla mig i en situation kan jag enkelt kolla med mina kollegor i vilken korg det uppkomna problemet skall läggas i. Det räcker med att vi säger A, B eller C och vi förstår varandra direkt!

torsdag 24 oktober 2013

"Bambi på hal is"

Bilden är lånad från fritids blogg.
På Gotland är det höstlov den här veckan och vi har inte så många barn på fritids. För att höstlovet skall bli något extra för de som inte kan vara lediga så ordnar vi några "annorlunda" utflykter och aktiviteter. Det är många mil mellan skolområdets två fritidshem så det är lite svårt att göra saker tillsammans men  igår blev det utflykt till ishallen i Slite tillsammans med Fole fritidshem.
Många av våra yngre barn hade aldrig åkt skridskor tidigare så det var lite som "Bambi på hal is". Själv var jag inte med, öppnade fritids tidigt på morgonen, men jag vet att barnen hade roligt och att skridskoutflykten var uppskattad.
Det där med att åka skridskor här på ön är lite svårt att ordna eftersom vårt milda klimat sällan bjuder på fina naturisar som är åkbara och inte heller går det att spola upp en hållbar is på skolgården.
Det som istället är bra med det milda vädret är att vi kan vara nästan hela dagen imorgon för att leka, laga mat och grilla bananer.
Bra så!

torsdag 17 oktober 2013

Fritidsfrökens nya arbetsveckor

Jag är väl egentligen ingen riktig Fritidsfröken utan mera en Fritidslärare. Jag är ingen utbildad fritidspedagog men jag har utbildning till både fritidsledare och grundskollärare och min erfarenhet av att arbeta med barn är lång och mångsidig.
För drygt tre år sedan beslutade jag mig för att inte fortsätta som lärare och tog klivet över till fritidsverksamhet. Det känns bra och jag ångrar mig inte. Framför allt för att jag i arbetet på fritids kan få vara mera fri i tanke och handling än som lärare i skolan. Får vara mera kreativ helt enkelt!
Sedan höstens skolstart undervisar jag dock årskurs 2 och 3 i bild. Bild är ett av mina ämnen och det är bara roligt och helt ok för mig.
Men, men ... så är det tråkigt nog att jag har blivit en gammal tant med en massa krämpor som diskbråck och artros. Värken är konstant och gör mig så trött att jag just nu är jag sjukskriven 25% och arbetar sex timmar per dag. Det innebär att det mesta av min tid på jobbet består av mina administrativa arbetsuppgifter, lektioner och skolfritids (samlad skoldag). En morgon i veckan öppnar jag och gör frukost och resten av tiden är det "vanligt fritids". Det känns som det blir alldeles för lite av det "vanliga fritids" och det tycker jag är tråkigt. Därför känner jag mig mera som en Fritidslärare än en Fritidsfröken.
En svår ekvation att lösa och jag inser att det bara att gilla läget så länge som kroppen håller på med att trilskas.

Plommonspel
Till exempel har jag alldeles för lite tid att pyssla och måla med barnen på eftermiddagstid.
Plommonspelet ingår vårt tema Hösten - Skördetid. Vi har sparat plommonkärnor som har fått torka, barnen har målat ena halvan av kärnorna och sedan lackat dom. Varje barn har sytt sin egen spelpåse där kärnorna tillsammans med bruna bönor och spelreglerna förvaras.

Ingrid gör Plommonspelen med barnen.
Bilden har jag lånat från fritids blogg och är fotat av Anneli.


torsdag 10 oktober 2013

Lekar i änget och skogen


Måndagar efter lunchen håller förskoleklassen till änget på andra sidan vägen för att leka och lära sig lite om naturen med skogsmusen Sten.
I måndags försökte hoppa lika långt som Sten, sedan blev det Lövtåget (hassel, ek, ask, lönn och oxel) och till sist Burr. Försök att gissa vilket föremål vi har valt?

Torsdagar efter lunchen är det dags för både förskoleklassen och ettan att tillsammans vara ute och leka. Vi har lekt Mini-lekar i ängsskogen, på skolgården, vid Ankankojan och varit vid Tallkojorna för att plocka slånbär och äpplen samt leka.
Idag var det dags att gå till fritids kojskog. Platsen är alldeles ny för förskolebarnen och Helén berättade för dom vad vi gör där och vilka reglerna är. Tvåorna och treorna har rivit sina kojor och jag berättade för ettorna om varför de ha de gjort så och förklarade att kojbyggandet skall ske tillsammans och att ingen får nekas att vara med.
Det blev en härlig stund i skogen där barnen bar på grenar till sina kojor, provsprang hinderbanan och hittade fina höstiga naturföremål.

Fönster i kojan med fönsterkarm och lövutsmyckning.

Ett kojgolv av löv.

Här spelas det TV-spel.

Hinderbanan är pyntad med gula löv.

Novahs lönnlövsbukett och en fjäder.

Lila svampar på en stock.
Jag fotade med fritids kamera, la in bilderna på vår blogg och har lånat dom därifrån.

torsdag 3 oktober 2013

"Indiansmyg" i skogen ...

... eller "Det tjuvaktiga vildsvinet".
Ytterligare en ny lek med vildkatten Mini. I originalet är det en järv som är tjuvaktig men jag har bytt ut järven till ett vildsvin så att lekarna får en mera gotländsk stil. Leken går till på nästan samma sätt som Indiansmyg men med träd, buskar och några konstgjorda hinder som gömställen. (Anders tog det stora plockepinnet och några svarta plastsäckar. Funkade jättebra!)

Efter mellis åkte jag och Anneli med ettans elever till skogen vid Gardestugan. Vi skulle plocka lingon till sylt men det är ingen lätt sak när det bland lingonen växer lingonliknande mjölom. Fick bli röda bär till pynt istället.


Vi tittade efter trattkantareller men det fanns inte en enda. Blir nog inte någon stor svampskörd  även den här hösten. Men så hittade några av flickorna en ung fjällskivling. Tjusig!


Vi passade på att besöka den gamla fornborgen som omgärdas av branta klippkanter.

Försiktigt!